Вибір яєць

Для інкубації потрібно відібрати яйця правильної форми, видаливши круглі, сильно подовжені і здавлені, так як з них виводиться неповноцінний молодняк. Не рекомендується закладати на інкубацію і поміщати під квочку яйця, що мали дефекти шкаралупи (приховані і явні тріщини, вапняні нарости, шорсткості і складчасті).
Наявність тріщин призводить до порушення водного і газового обміну в инкубируемой яйцях.
Дрібні для даного виду птахів або надмірно великі яйця також краще не інкубувати.
Не можна закладати на інкубацію старі (лежані) яйця. Їх можна відрізнити по шкаралупі, яка має синюваті, зеленуваті або рожеві плями, що свідчить про розпочаті процеси розкладання.
Треба мати на увазі, що кури та індички зазвичай несуться в ранковий і денний час, а качки починають нестися з 3-4 годин ночі і закінчують до 8-9 години ранку. Для інкубації краще використовувати яйця, знесені до 8:00 ранку.
Гусячі і качині яйця із забрудненою шкаралупою перед інкубацією миють. Однак до обмивання слід вдаватися лише в тих випадках, коли шкаралупа забруднена більш ніж на 50% поверхні. Роблять це акуратно, щоб не пошкодити верхню оболонку, яка покриває шкаралупу-кутикулу.
З великої кількості засобів для очищення яєць кращим вважається 1 - 1,5%-ний розчин перекису водню. Очищати можна і шляхом змивання бруду слабо-рожевим розчином перманганату калію (марганцевокислого калію), перед цим яйця треба опустити в чисту воду з температурою на 5-6 ° С вище, ніж температура яєць.
Вітчизняна промисловість випускає препарати «Дезоксон» і «персистуючий», чудово очищають і дезінфікуючі яйця. Висновок курчат з яєць, оброблених розчином цих препаратів, такий же, як і з чистих.
Якщо ви зберігаєте яйця до 20 днів, вам необхідно дотримуватися ряду умов для збереження їх інкубаційних якостей.
В цьому випадку застосовують періодичний підігрів яєць кожні 5 днів за 5:00 при температурі 37,5-38 ° С. Перший раз підігрівають яйця не пізніше ніж через 3 дні після знесення.
Після кожного підігріву яйця зберігають при температурі 10-12 ° С і відносній вологості повітря 75-85%. Перед закладанням в інкубатор яйця прогрівають при кімнатній температурі протягом 5-6 годин.
Зберегти інкубаційні якості яєць можна також, застосувавши мішки з газонепроникних полімерних плівок, які заповнюють азотом. Температура зберігання 10-12 ° С.
Птахівник-любитель Олександр Куковичі, керуючись власним досвідом, спростовує деякі книжкові рекомендації.
Наприклад, у всіх книгах по птахівництву і статтях по інкубації говориться, що яйця мити «не можна», «неприпустимо», оскільки при митті, мовляв, стирається кутикула - надскорлупная оболонка, з яйця випаровується надто багато вологи і в нього проникає мікрофлора. Перевіривши, він переконався - дійсно випаровується, проникненню ж мікрофлори кутикула не перешкоджає, адже вона ніякої бактерицидністю (властивістю вбивати бактерії) не володіє. Бактерицидність властива тільки білку свіжого яйця. А от дикі водоплавні птахи, нехай мимоволі і своєрідно, але яйця миють. Вони по кілька разів на день сходять з гнізда: годуються, купаються, чепуритися - повертаються мокрими, міняють яйця в гніздах місцями і сідають на них. Природно, яйця неабияк намокають і шкаралупа довго залишається вологою. Причому не всі яйця повертаються іншим боком. Деякі з них птах просто посуває дзьобом з краю в центр гнізда або, навпаки, вони труться одна об одну, а також про підстилку гнізда, і, звичайно, кутикула стирається. У результаті вже до середини терміну насиджування яйця з матових перетворюються в глянцеві, значить, кутикули вже немає. При штучної інкубації такого не побачиш ...
В результаті, вивчивши попередньо ще деякі дослідницькі роботи, птахівник трохи змінив технологію інкубації гусячих яєць. Виводимість збільшилася до 80%.
Ось як він про це розповідає:
«Гусячі яйця збираю кілька разів на добу. Чисті відкладаю окремо від брудних. Злегка замурзані відразу ж очищаю м'якої наждачним папером (так поступають американські фермери). Зовсім брудні, в посліді, в день збору на три хвилини замочую в слабкому теплом розчині марганцівки, а потім м'якою губкою обережно знімаю грудочки посліду і обполіскують яйця в іншому такому ж розчині, іноді сушу феном. Після цього всі висохлі яйця розкладаю під невеликий ртутно-кварцовою (ультрафіолетової) лампою, в 50 см від неї. Лампу включаю на 10 хвилин (по 5 хвилин з кожного боку).
У інкубатор намагаюся закладати яйця, які зберігалися не більше тижня. Якщо хочу отримати більше молодняка, то беру і старіші. Але тут потрібні деякі заходи. Після дезінфекції яєць в марганцівці прогріваю їх в інкубаторі 5-6 годин при температурі 38 ° С і відкладаю в нові поліетиленові пакети.
Коли яйця охолонуть до кімнатної температури, пакети запаюють розігрітим праскою (можна паяльником) і кладу на нижню полицю або в контейнер для фруктів в холодильник. Обмовлюся: хоча оброблені яйця зберігають порівняно хороші інкубаційні якості, до 30 діб, миті все ж бажано закласти раніше.
В день закладки в інкубатор або під квочку зберігалися в холодильнику яйця кілька годин витримую при кімнатній температурі, а потім опромінюю під лампою, але тільки вже не ульрафіолетовое, а інфрачервоної, і не по 5 хвилин, а по 10 з кожного боку.
Ті гусеводи, у яких немає таких ламп, можуть прогрівати яйця в інкубаторі або під електричною лампочкою, але зберігати їх потім можна лише 20 днів.
Переконався, що по виводимості круглі, видовжені і широкуваті яйця лише незначно відрізняються від стандартних. Лише б вони не були тонкоскорлупнимі, з пугой в гострому кінці. Помітно нижче вона тільки у дуже великих яєць і тих, у яких шкаралупа з насічкою. Не варто, до речі, закладати в інкубатор яйця, знесені на початку яйцекладки, вони зазвичай незапліднені.
Всім відомо, що в шкаралупі багато дрібних отворів-пор. В гусячих яйцях їх набагато менше, ніж у курячих, і розподілені вони нерівномірно: на тупому кінці їх більше, на гострому - менше. У молодої птиці більш пориста шкаралупа, ніж у старої. Через пори в яйце, як ми знаємо, надходить кисень, віддаляється вуглекислий газ і волога. Враховуючи це, укладаю яйця в лотки інкубатора так, щоб гострим кінцем вони були направлені в бік мішалки повітря, а найближче до неї - яйця старих гусок (вони більші).
Відбраковування яєць

Для підвищення виводимості велике значення має своєчасний збір і правильне зберігання яєць. Яйця слід збирати з гнізд не рідше 3 разів на день. Зберігати зібрані яйця потрібно в горизонтальному положенні, періодично перевертаючи. Оптимальна температура в приміщенні - не вище 12 градусів за відносної вологості повітря 75 - 80%.

Слід пам'ятати, що для збільшення виходу молодняка яйця зберігати довго не слід. Найкраще їх відразу ж поміщати в інкубатор.

Попередньо вибраковують яйця неправильної форми, з пошкодженої, шорсткою або тонкою шкаралупою. За допомогою овоскопа відбраковують яйця з двома жовтками, з блідим жовтком, занадто великий повітряною камерою (в нормі вона повинна залишатися нерухомою на тупому кінці яйця і мати висоту 2-3 мм).

Ні в якому разі не можна мити яйця перед інкубацією, оскільки при цьому пошкоджується надскорлупная плівка, що володіє бактерицидними властивостями. Не придатні для інкубації і яйця, розмір яких перевищує середню для даної породи норму.

Контроль над процесом інкубації проводять на 5-й і 19-й день з моменту завантаження інкубатора. Використовують той же самий овоскоп. На 5-й день при нормальному розвитку зародка проглядається кровоносна система і темна пляма зародка, на 19-й день видно як зародок переміщається всередині яйця.

 

Реклама на сайте

Ответственность за содержание рекламы несут рекламодатели.
МОВА - ЯЗЫК
Ukrainian (UA)

Яндекс.Метрика